Harley-Davidson DRT Experience beri peluang uji jentera atas jalan biasa, offroad dan litar di Thailand


Harley-Davidson DRT Experience beri peluang uji jentera atas jalan biasa, offroad dan litar di Thailand

Bila disebut tentang Harley-Davidson (H-D), dalam pemikiran ramai orang mungkin hanya ada bayangan motosikal cruiser yang digunakan untuk tunggangan santai. Namun, sejak beberapa tahun lepas semuanya sudah berubah apabila pengeluar Amerika Syarikat itu mula memperkenalkan model adventure touring dan prestasi.

Demi membuka mata ramai terhadap hala tuju baru syarikat ini, mereka menganjurkan Harley-Davidson DRT Experience untuk wakil media dan tahun ini kami menjadi antara yang terpilih untuk menyertainya di Pattaya, Thailand.

DRT adalah singkatan daripada Dirt, Road and Track, yang membawa makna dalam satu hari tersebut, kami akan dapat merasakan pengalaman menunggang beberapa model semasa H-D dalam tiga keadaan berbeza iaitu jalan offroad, jalan biasa dan juga dalam litar.

Selepas taklimat dan bergambar di Litar Bira, sesi kami bermula sedikit lambat, pada waktu tengahari bagi memberi peluang kepada beberapa lagi kumpulan peserta dari pelbagai negara termasuk Thailand sendiri, India, Vietnam dan Indonesia.

Model pertama yang kami tunggang adalah Road Glide tahun 2023, yang merupakan sebuah cruiser dan terletak antara yang teratas dalam barisan model H-D. Suasana pada masa itu juga sangat menyenangkan, dengan perilaku peserta dalam kumpulan serba elok, cuaca mendung dan tidak panas serta keadaan jalan Thailand yang terjaga.

Memikirkan tempoh atas motosikal tidak begitu lama, kami tidak cuba untuk banyak bermain dengan tetapan yang ada, tetapi sekadar menyerap rasa tunggangan yang mampu diberikan oleh model ini. Tidak sampai 15 minit selepas itu, kami bertukar pula kepada Road Glide tahun 2024.

Harley-Davidson DRT Experience beri peluang uji jentera atas jalan biasa, offroad dan litar di Thailand

Model ini baru sahaja dilancarkan di Malaysia bulan Mei lalu dengan harga bermula RM211,900 dan ia melibatkan banyak peningkatan termasuk penampilan, enjin serta kelengkapan. Untuk mendapatkan model tunggang uji di Malaysia mungkin akan mengambil masa lama lagi, jadi peluang yang diberi ini kami ambil dengan rasa besar hati dan terima kasih.

Terus boleh dirasakan, model baru ini adalah lebih lancar dan ia mungkin disebabkan oleh peningkatan yang dibuat pada bahagian enjin. Daripada unit Milwaukee Eight 107 sebelumnya, Road Glide 2024 kini menggunakan enjin Milwaukee Eight 117 yang berkapasiti lebih tinggi, iaitu 1,923 cc.

Sudah tentu, dengan peningkatan saiz silinder ini, kuasanya juga bertambah menjadi 107 hp pada 5,020 rpm dan tork 175 Nm pada 3,500 rpm. Digabungkan dengan bunyi yang dalam keadaan standard pun sudah memuaskan, setiap pulasan pendikit membawa kepada gelak seronok di dalam helmet.

Berakhirnya sesi Road 15 minit selepas itu, kami rasakan Road Glide ini boleh mengubah persepsi orang terhadap motosikal kegemaran mereka. Hati-hati jika anda kata tidak minat kepada “moto kangkang.” Kalau sudah cuba Road Glide ini mungkin tidur boleh jadi tidak lena dan sentiasa tengok akaun bank jika ada baki lebih untuk memilikinya.

Seterusnya kami ke sesi Dirt, yang diadakan berdekatan dan melibatkan apa lagi kalau bukan Pan America. Bagi model tahun 2024, tidak banyak peningkatan yang dibuat pada model adventure touring ini, dengan yang utama pada sistem infotainmennya.

Jadi, model yang disediakan kebanyakannya adalah daripada tahun 2023 dan salah satu diberikan kepada kami. Walaupun begitu, ia tidak menjadi penghalang untuk menjadikan sesi ini sebagai sesi yang paling kami nikmati.

Harley-Davidson DRT Experience beri peluang uji jentera atas jalan biasa, offroad dan litar di Thailand

Sebabnya, waktu di jalan tanah sebeginilah kita boleh melakukan aksi-aksi “bermain” dengan motosikal seperti sliding, melompat atau meredah lopak sehingga basah satu badan. Semua ini dapat dilakukan bersama Pan America.

Sudah tentu, motosikal yang mencatat berat hampir 260 kg ini tidak selincah model biasanya lebih fokus kepada jalan offroad, tapi sekurang-kurangnya anda boleh tahu bahawa apabila anda menunggang Pan America dan tiba-tiba bertemu dengan jalan tidak berturap, anda masih boleh teruskan perjalanan dengan yakin dan tidak perlu rasa risau.

Dalam waktu singkat bersama Pan America ini, kami rasa ia mudah untuk dibiasakan. Apabila duduk, kedudukan pemegangnya mungkin rasa sedikit tinggi, tetapi apabila penunggang sudah mula berdiri ia rasa selesa untuk dikawal. Kemudiannya, penukaran mod berserta penutupan ABS dan kawalan cengkaman, yang mana adalah penting sewaktu berada atas jalan offroad juga dapat dilakukan dengan mudah dan pantas.

Pada penghujung sesi offroad, titik-titik hujan mula terasa dan kami pulang ke Litar Bira untuk sesi seterusnya, Track. Sudah tiba, hujan semakin lebat dan sesi ditangguh buat seketika. Sama seperti keadaan langit, harapan untuk kami merasa potensi sebenar CVO Road Glide ST yang disediakan untuk sesi itu juga dilihat gelap.

Walaupun begitu kami tidak mensia-siakan peluang yang ada dengan model yang berharga lebih RM340k di Malaysia ini sudah tersedia depan mata. Walaupun hujan masih rintik-rintik dan jalan basah, kami terus juga hidupkan enjin dan masuk ke dalam litar dengan persetujuan penganjur.

Untuk pengetahuan, model ini bukan setakat mempunyai enjin yang lebih berkuasa berbanding Road Glide biasa, tetapi ia juga menerima pelbagai peningkatan prestasi termasuk suspensi Showa boleh laras sepenuhnya, ekzos Screamin’ Eagle dan 11.3 kg lebih ringan. Penampilannya juga dijadikan istimewa dengan grafik ulang tahun ke-25 CVO serta panel-panel gentian karbon.

Rasa geram untuk memerah model prestasi ini dalam litar mestilah ada, tetapi kami sekadar mengambil langkah berhati-hati untuk memastikan hari tunggang uji di sana berakhir dengan semua yang terlibat masih dapat tersenyum dan berada dalam keadaan gembira.

Sebagai penutup, pada waktu makan malam semua peserta dipanggil seorang demi seorang untuk menerima sijil sebagai tanda melengkapkan acara yang unik – menunggang pelbagai model H-D dalam pelbagai keadaan jalan berbeza.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link

Content Disclaimer and Copyright Notice
Content Disclaimer

The content provided on this website is sourced from various RSS feeds and other publicly available sources. We strive to ensure the accuracy and reliability of the information, and we always provide source links to the original content. However, we are not responsible for the content’s accuracy or any changes made to the original sources after the information is aggregated on our site.

Fair Use and Copyright Notice

This website may contain copyrighted material, the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We believe this constitutes a “fair use” of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law.

In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond fair use, you must obtain permission from the copyright owner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *