Neta X bakal dilancar 25 Julai — tiga varian, bateri 52 kWh/62 kWh; jarak WLTP hingga 410 km, dari RM120k


Neta X bakal dilancar 25 Julai — tiga varian, bateri 52 kWh/62 kWh; jarak WLTP hingga 410 km, dari RM120k

Neta X, model kedua jenama itu selepas Neta V untuk pasaran tempatan yang akan bersaing dalam segmen SUV segmen B bakal dilancarkan pada 25 Julai nanti. Unit terawal versi CBU sudah pernah dilihat sebelum ini, dan ia dipamerkan secara rasmi buat julung kalinya ketika Malaysia Auto Show di MAEPS Serdang, Mei lalu.

Minggu ini, kami berkesempatan mencuba mendekati dan memandu uji model tersebut secara ringkas sebelum pelancarannya. Sebagai jenama yang mengeluarkan model EV sahaja, Neta X ini akan bersaing antara lain dengan model BYD Atto 3. Setakat ini, tiga varian dijangka akan ditawarkan iaitu 400 Comfort, 400 Luxury dan yang paling lengkap, 500 Luxury.

Dari segi dimensi, Neta X mempunyai ukuran 4,619 mm panjang, 1,860 mm lebar dan 1,628 mm tinggi dengan jarak roda 2,770 mm — angka yang terakhir ini menjadikan luas kabin, terutama bahagian penumpang belakang, adalah kelebihannya.

Neta X bakal dilancar 25 Julai — tiga varian, bateri 52 kWh/62 kWh; jarak WLTP hingga 410 km, dari RM120k

Perbezaan utama antara model 400 dan 500 Neta X ialah kapasiti bateri dan jarak yang diberikannya. SUV ini akan menggunakan sistem bateri CATL jenis lithium iron phosphate (LFP), dan menurut penerangan produk yang diberikan sebelum sesi pandu uji ringkas berkenaan, siri 400 dilengkapi bateri berkapasiti 52 kWh manakala versi 500 dengan bateri 62 kWh — ini sedikit berbeza dengan apa yang dikongsikan bagi unit yang dipamerkan ketika Malaysia Auto Show lalu. Spesifikasi lengkap untuk pasaran tempatan hanya akan didedahkan ketika pelancarannya nanti.

Ini membolehkan Neta X 400 memberikan jarak perjalanan sejauh 323 km, manakala versi 500 pula memberi jarak perjalanan 410 km — kedua-duanya mengikut kitaran WLTP. Motor elektriknya pula menghasilkan sebanyak 120 kW kuasa (163 PS) dan 210 Nm tork, dengan kemampuan pecutan 0-100 km/j dalam masa 9.5 saat.

Bagi perbezaan kelengkapan pula, perbezaan antara tahap kemasan bagi Comfort dan Luxury pula ialah pintu ruang barangan automatik, sistem ADAS, kerusi pemandu dengan larasan enam-arah dan juga pengecas tanpa wayar untuk telefon di bahagian papan pemuka.

Neta X bakal dilancar 25 Julai — tiga varian, bateri 52 kWh/62 kWh; jarak WLTP hingga 410 km, dari RM120k

Untuk pengecasan, ia mampu menampung pengecasan pantas DC sehingga 65 kW yang membolehkan tahap 30-80% baterinya boleh dicapai dalam pengecasan selama 30 minit. Sementara bagi pengecasan AC pula, ia menampung sehingga 6.6 kW dan memerlukan masa sembilan jam pengecasan (unit 52 kWh) dan 11 jam (unit 62 kWh). SUV ini juga lengkap dengan fungsi V2L 3.3kW.

Untuk suspensi, bahagian hadapan menggunakan jenis MacPherson strut di depan dan jenis multi-link di belakang. Rim pula bersaiz 18-inci dengan profil tayar 225/60R18. Terdapat tiga mod pemanduan disediakan — Eco, Comfort dan Sport dan juga operasi One Pedal, serta ciri Auto Hold.

Kelengkapan lain yang diberikan ialah skrin utama 15.6-inci dengan ciri Apple CarPlay akan ditawarkan menjelang suku keempat tahun ini. Selebihnya, ia juga dilengkapi kemaskini OTA, kawalan suara, servis muzik dalam talian, Bluetooth serta sistem audio dengan lapan-pembesar suara.

Bagi sistem keselamatan, selain ciri seperti enam beg-udara, sistem ADAS dengan 11 sensor juga tidak ketinggalan bagi varian yang lebih tinggi, dan antaranya terdiri daripada ciri seperti amaran perlanggaran depan, AEB, amaran penukaran lorong, ACC kelajuan penuh, bantuan mengekalkan lorong, bantuan melayar pintar, pengesanan papan tanda trafik, bantuan lampu tinggi dan sistem kecemasan pengekalan lorong.

Untuk ruang barangan, keluasan yang tersedia di bahagian but belakang ialah 508 liter. Dengan menunurnkan penyandar kerusi belakang dan menurunkan tahap lantai ruang kargonya, kapasiti maksimum untuk barangan akan menjadi 1,388 liter.

Lima pilihan warna ditawarkan — Pearl White, Sky Grey, Jet Black, Glacier Blue dan Amber Brown, dengan dua pilihan warna kemasan untuk ruang kabin: coklat dan hitam. Ketika diperkenalkan dalam pameran Mei lalu, julat harga anggaran yang akan dikenakan ialah dari RM119,900 hingga RM139,900.

Neta X 2024 di Malaysia

Neta X di Malaysia Auto Show 2024

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Source link

Content Disclaimer and Copyright Notice
Content Disclaimer

The content provided on this website is sourced from various RSS feeds and other publicly available sources. We strive to ensure the accuracy and reliability of the information, and we always provide source links to the original content. However, we are not responsible for the content’s accuracy or any changes made to the original sources after the information is aggregated on our site.

Fair Use and Copyright Notice

This website may contain copyrighted material, the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We believe this constitutes a “fair use” of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law.

In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material from this site for purposes of your own that go beyond fair use, you must obtain permission from the copyright owner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *